Vallning FCI-TS

FCI-TS Herding - FCI Traditional Herding Style


Förenklad och nedkortad information om vallande hundar.


När man tänker vallhund kommer Border Collie troligen upp som första alternativ men det finns andra vallande hundar i olika raser som går under ordet kroppsvallare.

Den stora skillnaden mellan BC och Kroppsvallare är om de använder eye dvs jobbar med att fixera blicken i vallningen eller om de är såkallade "loose eyed herding dogs" dvs kroppsvallare. Viktigt att veta är att kroppsvallare inte använder bett utan de vallar istället genom sin "kroppspondus" och flankar bakom de djur de vallar.

Det är även i grunden olika användnings områden för de båda typerna av vallhundar. BC har använts flitigt i Storbrittanien på stora öppna hedar där det utan tvekan har varit den mest effektiva rasen och sätt att valla på. Raserna inom kroppsvallare har man istället ofta använt på mindre trängre miljöer och utrymmen som tex i alperna och små byar där fåren har fått beta av allt utom där det växer grödor som skall skördas. Herde och hund följer med fårflocken till de olika betesområderna som behövs betas av. Detta har gjort att i denna typ av vallning är det mest effektiv med kroppsvallande raser.


Sangilaks vallhundar av rasen Isländsk Fårhund har vi främst för att hjälpa till att flytta våra får hemma på gården men det har inte uteslutit att vi även tränar på olika gårdar samt tävlar i Sverige, Finland, Åland, Polen och Frankrike. 

Som det är nu år 2023 har vi de främsta och högst meriterade isländska fårhundarna inom FCI-TS i hela Sverige.Länkar 

Meriter i FCI-TS


I augusti gick vi sista tävlingen för i år ,2023. En fantastikt trevlig tävling i Finland med goda resultat.

Första dagen gick verkligen bra Kito fick excellent och en första placering. Blaze fick Vg och hamnade på en tredjeplats båda i högsta klassen IHT 3.

Kito jagar två excellent för att sedan kalla sig vallchampion

Nu blir det nya tag 2024.


Efter vår resa till Polen nu i Juni 2023 , där vi tävlade i vallning, lyckades Joneshill's Fála Kautordottir- Blaze  placera sig som nr 1 i klassen IHT2 med ett excellent. Hon gjorde även en tävling till i IHT2 där hon också klarade sitt jobb med ett excellent så numera kan hon börja tävla i den högsta klassen IHT3. 

Hon har då titlarna HWT ITH1 IHT2 och jobbar på att få IHT3.
GLADA NYHETER!


Lindesborgs gård har den 10/11 2023 godkänts som gård att arrangera

FCI-TS tävlingar IHT1-IHT3 just nu genom SVKV samt NHAT och HWT genom SVKV likaså rasklubbar med kroppsvallare.